Een goed begin Genesis

Het eerste hoofdstuk van de Bijbel, Genesis, vertelt ons dat God de hemel en de aarde geschapen (uit niets gemaakt) heeft. God schiep in zes dagen zon, maan, sterren, de aarde, bomen, planten, vogels, vissen en ten slotte, als kroon op de schepping, de mens. Een man en een vrouw, Adam en Eva. Aan het einde van de zesde scheppingsdag overziet God Zijn werk en ziet Hij dat alles zeer goed is. Alles is in harmonie met elkaar, dieren en mensen met elkaar en de mensen met God. Als je meer wilt weten over de Schepping en hoe het kwaad in Gods goede wereld is gekomen moet je hoofdstuk en 1 en 2 van Genesis, het eerste boek van de Bijbel lezen. Het doel van de schepping was dat alles tot eer van God zou zijn. Zoals wij dingen maken tot onze eigen eer, zo maakte God ook alles tot Zijn eer. 

Ongehoorzaamheid

De eerste mensen, Adam en Eva, woonden in een prachtige tuin, het Paradijs. Ze waren geschapen om eeuwig op de aarde te leven. Van alle bomen mochten ze eten, behalve van één boom, die in het midden van dat prachtige Paradijs stond, de boom van ‘de kennis van goed en van kwaad’. Als ze daar toch van zouden eten zou de dood in de wereld komen. Door daar niet van te eten konden Adam en Eva bewijzen dat ze God wilden gehoorzamen, dat ze Hem werkelijk lief hadden. Ze luisterden echter naar de duivel, die tot hen sprak door een slang en werden zo God ongehoorzaam. Moedwillig verbraken ze zo de band met de Heere God en kwam er scheiding tussen God en Adam en Eva, maar ook tussen God en het nageslacht van de eerste mensen. Die ongehoorzaamheid, die zonde van Adam en Eva, wekte grote boosheid bij God op. Verdriet, moeiten, ziekten, lijden en zelfs de dood kwamen in de wereld als straf op de zonde. De Bijbel zegt dat de mens moet sterven als straf op de zonde. U kunt het lezen in Genesis 3.  Niet alleen Adam en Eva, maar ook alle mensen die na hen geboren zijn, hebben een verkeerde (zondige) gerichtheid. Ze lijken op hun ouders en zijn niet meer op God gericht maar op zichzelf en op de dingen van deze wereld.  Niemand bedoelt vanuit zichzelf nog Gods eer. Daarom verdienen we allemaal dezelfde straf. De Bijbel spreekt hier op een indringende manier over.

Onverdiende liefde

Gelukkig eindigt de Bijbel hier niet!  God heeft in Zijn oneindige liefde gezorgd voor een mogelijkheid om gered te worden. Die mogelijkheid is er alleen door Jezus Christus, Gods eigen Zoon. Hij kwam naar de aarde om voor zondige mensen de verhouding met God te herstellen. In het Nieuwe Testament, het tweede gedeelte van de Bijbel, lezen we daarover: “Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verderve (d.w.z. verloren gaat), maar het eeuwige leven hebbe” (Johannes 3 vers 16).

Redding door Jezus, de Zaligmaker

Hoe kan Jezus Christus nu onze Redder zijn of worden? Dat kan uit genade en door het geloof in Hem. Jezus wilde vrijwillig in de plaats van zondaren de straf dragen, die de mensen verdiend hebben. Hij heeft geleden voor onze zonden, in het bijzonder toen Hij aan het kruis stierf.  Zijn offer was zo groot dat God de Vader het genoeg vond als offer voor de zonde van de mensheid. Een ieder die in zijn leven door Gods genade mag leren dat Jezus ook voor zijn of haar zonden geleden heeft en gestorven is die mag na het sterven eeuwig bij God leven en Hem eeuwig loven.  Wie in Jezus Christus leert geloven, wordt niet meer gestraft voor zijn/haar zonden. Dat is het grootste wonder dat er bestaat. En God gaat nog steeds door met het redden van mensen. Hoe dat gaat,  lees je in de Bijbel en het wordt je in de kerk uitgelegd. 

Een nieuw leven

Het verdrietige is dat wij helemaal gericht zijn op de zonde. Als het aan ons ligt, willen we liever zonder God leven. Daarom is het nodig dat God in je hart gaat spreken. Dat doet Hij door Woord en Geest. Als dat gebeurt dan merk je dat omdat je liefde krijgt tot God. Dan  ga je zien dat je de Wet van God steeds overtreedt. Je gaat je daar over schamen. Je hebt er diep verdriet van. Je gaat proberen netjes te leven en je gaat bidden tot God of Hij je zonden wil vergeven. Je gaat vragen of het offer dat Jezus bracht ook voor jouw is. Als dat van de Heere is, zal Hij op Zijn tijd je rust geven in Hem. 

Wie in de Heere Jezus gelooft, zal als dank voor het grote offer dat Hij gebracht heeft de Heere God willen gehoorzamen. Als dat gebeurt, wordt je aan ander mens. Die verandering wordt met een woord uit de Bijbel “wedergeboorte” genoemd. Een mooi woord, want het wijst er op dat je als het ware opnieuw geboren wordt. Het oude zondige leven maakt plaats voor een nieuw leven in gehoorzaamheid aan God. Dan vraag je je bij alles wat je doet af: “Wat zou de Heere willen dat ik doe, of ‘Wat zou Jezus in deze situatie doen’. Dan worden de tien geboden die God gaf heel belangrijk voor jouw manier van leven. Dat nieuwe leven betekent aan de ene kant strijden tegen al het verkeerde. En aan de andere kant komt er in je hart hoop en vertrouwen op God. Dat nieuwe leven zal nooit meer eindigen. De gelovigen zullen wel een keer sterven, maar na hun sterven zullen zij eeuwig bij God wonen en Hem loven en prijzen. Niemand zal enig gebrek hebben. Zonde, verdriet en ellende zijn dan voorgoed voorbij. Iedereen zal eeuwig gelukkig zijn. 

Een dringende oproep

Neem de volgende aansporing uit het Oude Testament (het eerste deel van de Bijbel) ter harte: “Zoekt de HEERE terwijl Hij te vinden is; roept Hem aan terwijl Hij nabij is. De goddeloze verlate zijn weg en de ongerechtige man zijn gedachten; en hij bekere zich tot de HEERE; zo zal Hij zich over hem ontfermen; en tot onze God, want Hij vergeeft menigvuldig”. Je kunt deze tekst vinden in de Bijbel in het boek van de profeet Jesaja, hoofdstuk 55 , de verzen 6 en 7. Niemand heeft daar ooit spijt van gekregen.

Gereformeerde Gemeenten

De Gereformeerde Gemeenten zijn een kerkverband dat voortkomt uit de reformatie of kerkhervorming in de 16e eeuw. Wij onderschrijven dan ook van harte de inhoud van de zogenaamde Drie Formulieren van Enigheid. Dat zijn de volgende drie documenten, waarin de leer van onze kerken meer in detail beschreven is:

  • De Nederlandse Geloofsbelijdenis
  • De Dordtse Leerregels
  • De Heidelbergse Catechismus

Comments are closed.